Lahden kaupunginteatteri | 2016

Pierre Boileau - Thomas Narcejac

VERTIGO

Juliste: Johannes Wilenius
SOVITUS JA OHJAUS Tommi Kainulainen
LAVASTUS Pekka Korpiniitty
PUKUSUUNNITTELIJA Maija Korsu
VALOSUUNNITTELU Jouni Nykopp
ÄÄNISUUNNITTELU Tatu Virtamo
VIDEOSUUNNITTELU Antti Rautava

ROOLEISSA: Teemu Palosaari, Maiju 
Saarinen, Hiski Grönstrand, Tapani Kalliomäki, Jari-Pekka Rautiainen, Lumikki Väinämö ja Kai Kokko, sekä Veronica Dolhain Salpauksen sirkuslinjalta.
  1. Managing Director
  2. Managing Director
  3. Managing Director
  4. Managing Director
  5. Managing Director
  6. Managing Director
  7. Managing Director
  8. Managing Director
  9. Managing Director
  10. Managing Director

Kritiikkejä:

Kuuntele Radio Voiman teatteriarvio!

"Vertigo!! Jumalauta!! Parasta!! [...] Joka vuosi hehkutan jotain näytelmää siten, että tässä on vuoden kovin juttu ja kenties yksi parhaista ikinä [...] ja voiko enää mikään tuntua miltään tai kolahtaa. [...] Vertigon jälkeen en tiedä enää mistään mitään. Tekisi mieli pyyhkiä kalenteri tyhjäksi ja jäädä tuudittautumaan tähän tunteeseen, miten onnekas olen. [...] Varmaa on se, että suosikkiohjaajalistani sai tämän myötä uuden nimen eli Tommi Kainulaisen. Priimaa pukkaa tulemaan näemmä jatkuvasti."
- Teatterikärpänen -blogi

"Tommi Kainulaisen ohjauksesta muotoutuu tiivistunnelmainen psykologinen trilleri, jollaisia ei suomalaisnäyttämöillä usein näe."
- Ilkka Kuosmanen / Etelä-Suomen Sanomat

"Lahden versio on kyllä vielä elokuvaakin hienompi ja moniulotteisempi. [...] Ei hätää, jos taviskatsoja ei metatekstin syövereitä jaksa penkoa, kyse on kumminkin jännityksestä, pelosta ja traagisista ihmiskohtaloista. Eli dekkarista parhaimmillaan."
- Marja Krons / Uusi Suomi

"Viipyilevä, tunnelmallinen, kaunis, ripauksella jännitystä ja mystiikkaa. [...] Pidin kovasti Tommi Kainulaisen vähäeleisestä ohjauksesta. Tässä ei ollut mitään liikaa tai liian vähän, ja Lahden kaupunginteatterin pienempi Eero-näyttämö oli juurikin sopivan intiimi paikka. Vertigo oli sellainen pieni suuri näytelmä, joka kannattaa ehdottomasti katsoa!"
- Paljon Melua Teatterista -blogi

"Lahden kaupunginteatterin 
syyskauden avaus tunnetusta Vertigo-romaanin ja elokuvan jännitystarinasta näytti taas kerran oikean kunnon laatuteatterin monipuolisen vaikuttavuuden. Hienoksi ja toimivaksi dialogiksi sovitettu petoksen ja rakastumisen täyttämä draamateksti, taitavasti näytellyt roolityöt, yksityiskohtia ja tapahtuma-ajankohtia myöten tunnelmat välittävä  lavastus, puvustus ja elokuvallisuus sekä herkkätuntoisesti esitystä myötäilevä äänimaailma loihtivat teoksesta teatteriesityksen, jossa tarinan tiivis sensuaalisuus, jännite ja jännitys sekä psyykkinen lataus säilyvät koko esityksen pitkän keston ja tihentyvät loppuratkaisun viimeiseen sekuntiin saakka."
- Tarmo Virtanen / Lahen uutisia

"Kainulainen tulee sananmukaisesti iholle ja tarraa niskaotteella katsojansa ja painaa tämän penkkiin haukkomaan henkeään. [...] Kainulainen lunasti kaikki häneen kohdistuneet odotukset ja siirtyy tällä ohjauksellaan nuorten ohjaajiemme eturiviin. Toivottavasti hänen myöhemmätkin ohjauksensa tulevat ilahduttamaan lahtelaisia teatterin ystäviä."
- Juhani Melanen / Uusi Lahti

"Tommi Kainulaisen ohjaamasta Vertigosta kehittyy psykologinen trilleri, jonka juonen käänteet pysyvät tiukasti ohjaajan otteessa. Hänen persoonallinen näkemyksensä mahdollistaa kiinnostavan ja syvällisen matkan ihmisen sisimpiin kerroksiin. Kainulainen  käyttää Eero-näyttämön intiimiyyttä hyväkseen, jolloin tapahtumat tulevat suoraan katsojan eteen melkein käsin kosketeltaviksi. [...] Kainulainen lunastaa ohjauksellaan odotukset, joita Vertigon tuomiseen näyttämölle kohdistui. Lahdessa kaikki palaset ovat osuneet kohdalleen. Monelle katsojalle Alfred Hitchockin elokuva on varmasti juurtunut syvälle mieleen, mutta uskoa sopii, että Pierre Boileaun  ja Thomas Narcejacin alkuperäisromaanista sovitettua näytelmäversiota katsoessa elokuvan yliote ei enää kahlitse ajatuksia."
- Marja Welin / Demokraatti
Jännitysnäytelmän keskiössä on entinen etsivä Flavières, joka sirpaleisen uransa päätyttyä palkataan varjostamaan vanhan tuttavansa oudosti käyttäytyvää vaimoa.

Kun varjostaja ennen pitkää huomaakin rakastavansa varjostettavaa, muuttuu velvollisuudesta vastaanotettu tehtävä miestä piinaavaksi arvoitukseksi.

Mikä on totta, mikä silkkaa savuverhoa? Kuka on vain puoliksi tässä maailmassa elävä, kaunis Madeleine? Ja voivatko menneisyyden haamut palata vainoamaan, jopa rakastamaan eläviä?

Vertigon tapahtumat sijoittuvat toisen maailmansodan aikaiseen Ranskaan. Tarina pohjautuu Pierre Boileaun ja Thomas Narcejacin kirjaan Déntre les morts (1958).
Näyttämösovituksesta vastaa ohjaaja Tommi Kainulainen.

Alfred Hitchcock ohjasi samasta aiheesta kuuluisan elokuvansa Vertigo, jota pidetään yhtenä maailman parhaimpana elokuvana.

Kantaesitys oli 3.9.2016 Eero-näyttämöllä

Kuuntele: Haastattelu Radio Voimassa.

Vertigon teksti tilattavissa Drama Cornerista! Tässä linkki .

Esityskuvat: Aki Loponen

VERTIGO TEATTERI-BLOGGAREIDEN VUODEN KOHOKOHTIA!

Videotraileri: Antti Rautava
"Vertigo ottaa tilan haltuun; se on malliesimerkki taiturimaisesta lavankäytöstä, sillä pinta-alaa ei näyttämöllä paljoa ole, mutta paikasta ja ajasta toiseen hypyt on toteutettu saumattomasti ja tyylillä. Ei niitä voi oikein kuvalla, vaan ne pitää nähdä itse. Hyvin pienillä jutuilla on saatu toteutettua illuusio erilaisista tiloista: hotelli, taksi, hautausmaa, ravintola, vankila, museo... On se vaan niin suuri onni päästä katsomaan näin hienoa teatteria ja ammattiosaamista."
- Hurja Hassu lukija -blogi
"Vertigo on erinomainen esitys. Hyvin ohjattu, lavastettu ja näytelty. [...] Kun tapahtumat liikkuvat kahdessa aikatasossa, tällainen on elokuvassa tietenkin helpompi toteuttaa, mutta Kainulainen on selvinnyt tästä loistavasti. Pienin lavasteyksityiskohdin ja näyttelijöiden sisääntulojen avulla ei hetkeksikään jää epäselväksi, kummassa ajassa ollaan. [...]
Kaikkinensa hyvin toimiva, harvinainen näytelmä. Tällaisia dekkarinäytelmiä ei paljon ole, en tähän hätään muista kuin Agatha Christien Hiirenloukun (1952), mutta Vertigo on parempi, koska sen ”syvyyssuunnassa” on muutakin kuin rikoksen selvittämistä loogisin päättelyin."

- Kari Naskinen / Mustaa valkoisella -blogi

"Lahden kaupunginteatterin versiointi Vertigosta on hengästyttävää katsottavaa. [...] Siitä lienee kiittäminen ohjaaja Tommi Kainulaista, joka on saattanut lavalle läpikotaisin tyylikkään tarinan rakkaudesta, intohimosta ja salaisuuksista. [...] Kiitos Lahti. Tällaista pitää teatterin olla.."
- Kujerruksia -blogi

"Erittäin suosittu esitys on ollut, sillä se on pyörinyt 300-paikkaisella Eero-näyttämöllä kaiken aikaa täysille katsomoille. [...] Näytelmän loppujaksot, joissa Flavières pakonomaisesti yrittää rakentaa uudelleen Renée Sourange -nimisestä naisesta kuvitelmiensa Madeleinen, ovat painostavuudessaan vavahduttavia, ne ovat epätoivoinen yritys nostaa rakastettu kuolleista."
Voitto Ruohonen / Iitinseutu