Kotkan kaupunginteatteri | 2015

PIMEÄ TIE

Ian Rankin - Mark Thomson

Juliste: Matti Vahtera
OHJAUS JA SUOMENNOS Tommi Kainulainen
LAVASTUS: Milla Martikainen
PUKUSUUNNITTELU Anne Hannula
MUSIIKIN SOVITUS JA HARJOITUS:
Ari Ismälä
VALOSUUNNITTELU: Essi Santala
ÄÄNISUUNNITTELU: Erkko Horttanainen


ROOLEISSA
Anne Niilola, Matti Onnismaa, Jarkko Sarjanen, Johanna Kuuva, Raimo Kaistala, Mirka Mylläri, Teemu Koskinen ja Ella Mustajärvi​
  1. Managing Director
  2. Managing Director
  3. Managing Director
  4. Managing Director
  5. Managing Director
  6. Managing Director
  7. Managing Director
  8. Managing Director

Kritiikkejä:

"Teksti pitää hyvin otteessaan ja on varsin tiivistunnelmainen. Ja perhana onnistuivat huijaamaan minua useampaankin otteeseen. Kettunaamariasia ja koko homman syyllinen vaihtui päässäni useampaankin otteeseen, ja siitä huolimatta loppuratkaisu tuli täytenä yllätyksenä. [...] Loppupuolella pelästyin melkoisesti, kävi mielessä että melkein olisi pitänyt ottaa varmuuden vuoksi varahousut mukaan. Tiedättehän sen tunteen, kun peljästyy jotain niin, että tuntuu siltä kuin sydän pomppaisi kurkkuun ja syke tuntui kaulavaltimoissa hiukan liikaa."
- Teatterikärpänen -blogi
 
"Pimeä tie sukeltaa rikostutkinnan moraalin ydinkysymykseen. Jos poliisi tietää epäillyn syylliseksi mutta ei pysty todistamaan, saako todisteita muokata? Eikö tärkeintä kuitenkin ole se, että tekijä joutuu vastuuseen ja murhamies vankilaan? Vai tietääkö poliisi, vai onko hänellä vain vankka usko oikeassaoloonsa? Vai ajaako häntä sittenkin uran luomisen pakko, jossa kunnianhimo pyhittää keinot? Onko tarkoituksena kaiken aikaa ollutkin pimittää se, mitä todella tapahtui? [...] Kaiken kaikkiaan Tommi Kainulaisen suomennos on ainakin yhden kuuleman perusteella oikein luonteva. Erityisesti McArthurin tyttären Alexandran suusta ryöppyää mutkatonta nuoren naisen sanailua."
- Päivi Taussi / Kymen sanomat
"Kun pimeään pitkään tuijottaa, 
näkee sen, minkä nähdä haluaa."
    
Alfred Chalmers on sarjamurhaaja, joka on viettänyt viimeiset 25 vuotta Edinburghilaisessa vankimielisairaalassa neljän nuoren tytön murhista. Isobel McArthur on Skotlannin ensimmäinen naispoliisipäälikkö ja vastuussa Chalmersin tuomiosta - mutta jokin tapauksessa on aina vainonnut häntä.

Lähestyessään eläkettään Isobel päättää palata Chalmersin tapaukseen. Se on päätös joka vetää sekä hänet että hänen läheisensä samoihin pelon ja epävarmuuden syövereihin jotka miltei hukuttivat heidät neljännesvuosisata sitten. Onko Chalmers todella syyllinen murhiin ja mitä Isobel on valmis uhraamaan saadakseen totuuden selville?

Ian Rankin on Skotlantilainen rikoskirjailija ja genrensä myydyimpiä kirjoittajia Britanniassa. Hänen John Rebus-rikosromaaneitaan on käännetty runsaasti myös suomeksi. Dark Road sai maailman kantaesityksensä 
Edinburghilaisessa Lyceum teatterissa syksyllä 2013, seuraavaksi se saa ensi-iltansa Kotkassa!   

Suomen kantaesitys oli 7.2.2015 Naapuri-näyttämöllä.

Pimeän tien teksti tilattavissa Drama Cornerista! Tässä linkki .

Esityskuvat: Juha Lahtinen