Kotkan kaupunginteatteri | 2013

Hella Wuolijoki

Niskavuoren nuori emäntä


OHJAUS Tommi Kainulainen
LAVASTUS Kaisa Rasila
PUKUSUUNNITTELU Siru Kosonen
VALOSUUNNITTELU Essi Santala
ÄÄNISUUNNITTELU: Kaj Günther

ROOLEISSA
Ella Mustajärvi, Mikkomarkus Ahtiainen, Mirka Mylläri, Osku Haavisto, Miia Maaranen, Reetta Kankare, Hannele Kainulainen, Lise Holmberg, Kari Kukkonen, Jarkko Sarjanen, Esa Suvilehto, Ari Ismälä, Jarmo Tulonen, Ida Riikonen ja Marjo Tolonen

  1. Managing Director
  2. Managing Director
  3. Managing Director
  4. Managing Director
  5. Managing Director
  6. Managing Director

Kritiikkejä:

"Kotkan kaupunginteatterin syksyn ensimmäinen ensi-ilta on tyylikkäästi toteutettu klassikko. Tommi Kainulaisen ohjaus antaa katsojan seurata 1800-luvun lopun elämänmenoa, jos katsoja niin haluaa. Esityksestä puuttuvat kaikki pikkuflirtit nykypäivään, vaikka näytelmässä keskustellaankin myös nyt puhuttavista aiheista. [...] Ohjaaja on sijoittanut kokonaisuuteen ikään kuin alku- ja välisoittoja. Ne ovat kohtauksia, joita Hella Wuolijoki ei ole kirjoittanut sanoiksi mutta joiden voi kuvitella sisältyvän tarinaan. Ei Kainulainenkaan ole käyttänyt ääneen sanottavia sanoja, vaan jaksot ovat elokuvamaisia episodeja, musiikkia ja liikettä.
Niistä syntyy ilma-aukkoja. Wuolijoen teksti on jyrisevää, tuntuu kuin joka toinen repliikki julistaisi totuutta. Aukoista virtaa raikkautta, niin että paatos ei paisu tukahduttavaksi."
- Päivi Taussi / Kymen sanomat

"Niskavuoren nuori emäntä on esteettisesti uljas, sisällöllisesti väkevä [...]Tommi Kainulaisen ohjaus on alkuperäistä tekstiä kunnioittavaa mutta tarmokkaasti analysoitua, ja tarjoaa siten vahvan jalansijan jokaiselle roolille, jokaiselle tulkinnalle. Eikä siinä kaikki: esitystä leimaa harvinaisen harmoninen visualisoinnin ja sisällön yhteispeli. [...] Vaikka olen aiemmin ajatellut Niskavuoren nuorta emäntää korostetusti naisten näytelmänä, Kainulaisen ohjaus ja Ahtiaisen tulkinta havahduttivat minut huomaamaan, että kyseessä on perustellusti myös näytelmä miehestä, miehuudesta ja miehekkyydestä."
- Anna-Maija Järvi-Herlevi / Sydän-lehti

Voiko kahta rakastaa?
 
Suuren tilan tulevaisuus ja suvun perinteet velvoittavat nuoren isännän, Juhani Niskavuoren naimaan varakkaan Loviisan, vaikka hänen sydämensä kuuluu tilalla työskentelevälle Malviinalle. Kun totuus väistämättä selviää Loviisalle, joutuu hän punnitsemaan uudelleen omaa ja lapsiensa tulevaisuutta. Voiko valheesta alkaneelle suhteelle rakentaa totuudelle perustuvan tulevaisuuden? Voiko rakastaa kahta samanaikaisesti? Voinko antaa rakkaalleni anteeksi sen, että hän rakastaa myös toista?

Hella Wuolijoen näytelmässä taistellaan rakkaudesta ja vallasta Niskavuoren tilalla ja se on ensimmäinen osa Niskavuori-näytelmien sarjasta.
   
.
Suomen kantaesitys oli 16.4.2016 Suurella näyttämöllä
Esityskuvat: Juha Lahtinen
Trailer
Teaser