Jalostamo -kollektiivi| 2012

Jari Juutinen

Julia / Julia

Juliste: Petri Tuhkanen
OHJAUS Tommi Kainulainen
LAVASTUS JA
VALOSUUNNITTELU Petri Tuhkanen
KUVAUS Aarne Tapola
PUKUSUUNNITTELU Paula Varis
ÄÄNISUUNNITTELU Viljami Lehtonen

ROOLEISSA
Anna Lipponen (lavalla) sekä Mikko Pörhölä, Eija Varima, Teemu Ojanne, Robert Enckell ja Mirja Oksanen

SELLO
Ville Lähde
 1. Managing Director
 2. Managing Director
 3. Managing Director
 4. Managing Director
 5. Managing Director
 6. Managing Director
 7. Managing Director
 8. Managing Director
 9. Managing Director
 10. Managing Director
 11. Managing Director
 12. Managing Director

Kritiikkejä:

"Jalostamo-kollektiivi onnistuu luomaan geometrian hallitsemalle näyttämölle loputtomiin aistiärsykkeitä, lopulta niin paljon, että katsojan on valittava. Shakespearen sävelletyt sonetit, unenkuultava elokuva, esitysteksti, näyttelijä ja jokin vain sitä kohtausta varten lavalle nostettu erityinen elementti.
Tommi Kainulaisen ohjaus on elokuvallista: katsojan huomio houkutellaan kiinnittymään tarkennuksiin ja lähikuviin, valkoiseen paperiin ja superpallon kokoiseen discopalloon.
Estonia hukkuu hääyönä vesilasissa."
- Sanna Uuttu / Voima

"Starkast berör filmsekvenserna: närbilder av fumlande fingrar, pussande munnar, bara tår mot en luddig trasmatta. Eller den råa, ruggiga realismen som möter en när Julias pappa höjer handen mot hennes mamma och den vita porslinsängeln ligger utspridd i ojämna bitar på parkettgolvet.
När pappan stupfull håller bröllopstal blir stämningen så ångestfull att jag skruvar på mig i stolen. Kainulainens visuella språk är helt enkelt så fint och omedelbart. Det bjuds också på många enkla men underfundiga scenlösningar som det sköra pappershuset, den pipande postlådan samt vackra detaljer som den puderrosa-grå-färgskalan Paula Varis dräkter."

"Esitys otti tiiviisti otteeseensa heti alkutahdeista lähtien, eikä näytelmän ote herpaantunut hetkeksikään. [...] Tämä näytelmä ei ole mitään kepeintä illan viihdettä, mutta antaa nykyihmiselle sopivasti ajattelemisen aihetta..."
Tupunan Tuuma -blogi

"Eityksen loppukohtaus, jossa tunnin verran elämäänsä läpikäynyt nuori nainen viimein iskee nyrkkinsä kulissiseinien läpi, tuntui suoranaisena kipuna. 
Valkokankaina toimiviin seinämiin heijastui iskujen aikana kolme lumienkeleitä tekevää hahmoa: mies ja kaksi pientä lasta.
Jari Juutisen näytelmä Julia / Julia on viiden vuoden takaa, mutta teatteri elää aina hetkessä, joskus tekijöillekin yllättävällä tavalla."
- Lauri Meri / Helsingin sanomat
 Tarina naisesta joka oli melkein onnellinen.
 
Julia kasvaa naiseksi lama-ajan Suomessa. Hän haaveilee Romeosta ja saa Raimon. Mies on hyvä ja perhe kasvaa ensin yhdellä, sitten toisella lapsella.

Alussa ei onnesta ole puutetta, mutta Julialla on silti ongelma. Raha. Laskut alkavat parveilla pienen perheen ympärillä ja Julian ahdistus kasvaa velkataakan mukana. Eräänä päivänä Julia murtuu taakkansa alle. Ja loppu on hiljaisuutta.

”Mutta eipä nyt kiirehditä / ja eipä nyt
ehditä asioiden edelle /sillä nyt on
yö / ja aamuun on vielä aikaa.”

Jari Juutisen kirjoittama monologi Julia/Julia kertoo naisesta, joka surmaa perheensä taloudellisessa ahdingossa. Teksti pohjautuu Porvoossa 2004 tapahtuneeseen perhesurmaan, jossa äiti tappoi kaksi lastaan, miehensä ja itsensä perheen velkataakan vuoksi.

Näytelmä on valitettavan ajankohtainen. Työttömyys lisääntyy, ihmisten velkataakat kasvavat, ihmisiä putoaa jatkuvasti hyvinvointiyhteiskunnan ulkopuolelle, elämää rahoitetaan pikavipeillä, kun muuta mahdollisuutta ei enää nähdä.

Esitys koostuu monologitekstistä, projisoitavasta videomateriaalista, sekä musiikista. Esityksessä on haettu uutta tapaa yhdistää teatteria ja elokuvaa. Julia/Julia käsittelee haastavaa ja ajankohtaista aihetta perhesurmista päähenkilönsä näkökulmasta.

Se on teos, jossa Julian elämän käännekohdat kasautuvat pikkuhiljaa umpikujaksi, johon ei enää päivä paista. Esitys kysyy miksi Julia luopuu toivosta, mistä onni koostuu ja miksi se särkyy. Se on esitys häpeästä, peittämisestä ja kulissien ylläpitämisestä.

Näyttämö toimii esityksessä Julian sisäisenä maailmana, hirmuisen teon alttarina. Kolmella projisiokankaalla nähdään Julian elämän fragmentteja – palasia joista koostuu yhden naisen painajainen. Materiaali on kuvattu autenttisissa ympäristöissä ja integroitu näyttämötoimintaan niin, että Julia näyttelee näyttämöllä yhdessä kankaalla tapahtuvien tapahtumien kanssa.

Elokuvan osuus näyttämötoiminnasta on merkittävä, käytännössä koko teos on elokuvallisesti “läpisävelletty”. Ilmaisu on sekoitus dokumentaaristyyppistä materiaalia (kotivideo, VHS), fiktioelokuvista tuttua elokuvallista ilmaisua sekä kokeellisempaa videotaidetta.

Esityksessä käytetään myös runsaasti musiikkia. Äänisuunnittelija Viljami Lehtonen on säveltänyt esitykseen musiikkia ja lauluja, joiden tekstit ovat peräisin William Shakespearen soneteista. Jari Juutisen teksti sisältää myöskin lainauksia samalta kirjailijalta.

Ensi-ilta oli 12.4.2012 Korjaamolla.
Esitys- ja making of-kuvat: Petri Tuhkanen