Lahden Uusi Kesäteatteri | 2017

Outi Keskevaari:

Hyvät siskot

Juliste: Johannes Wilenius
SOVITUS JA OHJAUS Tommi Kainulainen
MUSIIKIN JOHTO Asko Turkia
LAVASTUS Sari Paljakka
PUKUSUUNNITTELIJA Riia Lampinen
VALOSUUNNITTELU Harri Peltonen
ÄÄNISUUNNITTELU Tommi Raitala

ROOLEISSA: Linda Hämäläinen, Anni Kajos, Panu Kangas, Annamaria Karhulahti ja Osku Ärilä.
  1. Managing Director
  2. Managing Director
  3. Managing Director
  4. Managing Director
  5. Managing Director
  6. Managing Director
  7. Managing Director
  8. Managing Director

Kritiikkejä:

"Laukes tarjosi tutun viihdyttävyyden ja vankan musiikkillisen osaamisen lisäksi nyt myös täyttä asiaa, ja siitä olen erityisen iloinen ja ylpeä. Kokonaisuutena varsin onnistunut paketti kaikkineen, ja mielestäni paras Laukes'in tuotanto toistaiseksi."
- Teatterikärpänen -blogi

"Naisasiaa ruotiva Hyvät siskot onnistuu viihdyttämään ja valistamaan yhtä aikaa."-
- Ilkka Kuosmanen / Etelä-Suomen Sanomat

"Hyvät siskot! oli taiten rytmitetty esitys, dialogi hauskaa ja napakkaa. [...] Meidän näytös oli melkolailla täynnä ja kyllä yleisö tykkäsi. Ja mikäs oli tykätessä - hyvin tehtyä (kesä)teatteria."
- Paljon Melua Teatterista -blogi

"[Esityksen] ehdottoman ylivertainen ansio on suomalaisen kesän hurmaannuttavin musiikki, estoitta heittäytyvine musikaalisine solisteineen, nautittavine yhtyelaulutulkintoineen, orkestereineen ja sovituksineen sekä koko ensemblen yhteinen lavakarisma ohjauksen taitavasti muotoilemana sujuvana musiikkiteatterillisena kokonaisuutena.[...] Musikaalisesti upeasta esityksestä nousevan katsomon hyvissä istuimissa jäi kesäteatterikauden avaukseksi mukava, broadwaymainen jälkimaku."
- Tarmo Virtanen / Lahen uutisia

"Tommi Kainulainen muokkaa vetävän ja tuntoja hivelevän laulusikermän, jossa on särmää ja tunteen paloa. Hän on niin taitava henkilöohjaaja, että häntä ei edes näy kermakakun valmistusprosessissa ja se on taito, joka on vain hyvillä ohjaajilla. Hän on Laukesin musiikkiteatterin huomenlahja!"
- Juhani Melanen / Uusi Lahti

"Naisenergia vyöryy katsomoon välillä sellaisella voimalla, että kylmät väreet kulkevat iholla. Heti alussa Kaija Koon Supernaiset kajahtaa vahvana lavalla ja periksiantamaton, voimakas meininki jatkuu alusta loppuun asti. Musiikki sopii tarinaan loistavasti, ja tykkäsin etenkin Siskoni, Rakasta, kärsi ja unhoita, Naiset ensin, Venäläinen ruletti ja  Illanpilaaja-biiseistä."
- Teatterinna -blogi

"Hyvät siskot on pilke silmäkulmassa kokoon kursittu naisten äänioikeustaistelusta kertova raikas musiikipotpuri. Pohjimmiltaan vakavaa asiaa sisältävä juoni on hilpeä, ajankohtainenkin drag-teemoineen ja matkassa on sopivasti mutkia ennen kuin loppuun päästään."

- Marja Krons / Uusi Suomi

Hyvät siskot kertoo naisten äänioikeustaistelusta Suomessa musikaalikomedian keinoin.

Naisten äänioikeustaistelua seurataan kahden hyvin erilaisen sisaren silmin. Rohkea Ulrika heittäytyy täysillä mukaan naisaktivistien joukkoon, arempi Helga syttyy aatteeseen hitaammin mutta sitäkin voimallisemmin. Myös heidän aviomiehensä ovat erilaisia suhtautumisessaan naistensa touhuihin. Molemmat saavat loppujen lopuksi huomata, että harmiton "pikku harrastus" onkin jotain paljon suurempaa ja väkevämpää. Jotain jolla on voima siirtää vuoria, muuttaa maailmaa - ja kenties rikkoa avioliittoja.

Suomessa taistelu yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden puolesta oli ennen kaikkea taistelu vanhoillisten, valtaa pitävien luokkien ja työväestön välillä, mutta siinä ohessa myös naiset taistelivat asemastaan. Tulokset olivat mykistäviä: naiset saivat paitsi äänioikeuden myös oikeuden asettua ehdolle vaaleissa ja Suomessa valittiinkin vuonna 1906 maailman ensimmäiset naiskansanedustajat.

Naiset vapautuivat kertaheitolla sääty-, varallisuus- ja sukupuolirajoitteista - ja myös naimisissa olleet naiset saivat äänestää itse eikä heidän tarvinnut luovuttaa ääntään miestensä käyttöön. Tämä kaikki oli koko maailman mittakaavassa ennenkuulumatonta, varsinkin kun uutta vaalijärjestelmää oli ollut valmistelemassa perinteinen ”all male panel”.

Eläköön emansipaatio! Eläköön tyttöjen välinen ystävyys!

Palkitun käsikirjoittaja Outi Keskevaarin 1900-luvun alkuun sijoittuvaa tarinaa voimistavat suomalaisten naisartistien esittämät kappaleet uusina, hehkuvina sovituksina. Siskojen ohjauksesta vastaa Lahden kaupunginteatterin Vertigo-ohjauksellakin säväyttänyt Tommi Kainulainen.


Kantaesitys oli 14.6.2017 Katu-klubilla.
Esityskuvat: Juha Tanhua
Videotraileri: Topline media
"Ohjaaja Tommi Kainulainen on halunnut käsikirjoittajan ja kapellimestarin kanssa nivoa musiikin kiinni tarinaan. Tämän päivän pop-kappaleet tuovat tarinaan raikkautta, ja toteutustavasta tulee mieleeni Sofia Coppolan elokuva Marie Antoinette (USA 2006). Kylmät väreet kulkivat selkäpiissäni kun upeaääniset laulajat kajauttivat Laura Närhin ja Erinin 
kappaleen Siskoni ja Kaija Koon biisin Vapaa."
- Sateenkaarenmaalari -blogi


"Viisihenkinen näyttelijäkaarti pelaa hyvin yhteen Tommi Kainulaisen ohjauksessa. Tarina oli hyvällä tavalla asiaansa vakavasti suhtautuva, mutta ei silti sortunut saarnaamiseen vaan tasapainotteli asian esiintuomisen ja huumorin välimaastossa hienosti."
- Kujerruksia -blogi
 
"Voin suositella jokaiselle Laukesin Hyvät Siskot! musikaalia. Vakavuudesta huolimatta naurua myös riitti. Mukaan kyllä mahtui muutamat kyyneleetkin."
Uraäidin elämää -blogi
"Lahden uusi kesäteatteri Laukes onnistuu ravistelemaan kaikkea liian tuttua ja totuttua yhden pari tuntisen aikana urakalla. Hyvät siskot!- näytelmä on syytä jokaisen nähdä. Väkevä näytelmä."
- Elina Hölttä / www.elinahölttä.com